טיפול טבעי בפטריות מרפא בסרטן
אפשר להגדיר את הפטריות הרפואיות כמזון רפואי בעל יתרונות רפואיים המטפלים ומונעים מחלות שונות. לפטריות הרפואיות פעילויות שונות כדוגמת פעילות אנטי אוקסידנטית, השפעה על הכולסטרול, הורמונים, רמות סוכר בדם, פעילות אנטי סרטנית וחיזוק מערכת החיסון לאחר ובזמן מתן של כימותרפיה.
השימוש בפטריות מרפא הינו שימוש עתיק יומין וניתן למצוא תיעוד לכך מלפני אלפי שנים ברפואת המזרח. בשל עובדה זו ובזכות היתרונות הרפואיים הרבים ישנם כמות אדירה של מחקרים המציגים את יעילותם הקלינית במחלות שונות ובפרט במחלת הסרטן.
פטריות הינן מקור לסיבים תזונתיים עשיר ביותר, פטריות מספקות ויטמינים, מינרלים, חלבונים וחומצות שומן.
למספר פטריות ישנה יכולת ייחודית בדיכוי גדילת תאים סרטניים. בנוסף, העצמת חוסנה של מערכת החיסון נחקרת כבר למעלה מ – 50 שנה ונמצא שמספר רב של פטריות מביאות לשיפור מובהק של פרמטרים רבים במערכת החיסון. הרכיב המרכזי שאחראי לחיזוק מערכת החיסון הם סוגים מסויימים של פוליסכרידים (רב סוכר) הידועים גם בשם בטה גלוקן שלהם יש יכולת קליניקת מוכחת לשפעל פרמטרים רבים של במערכת החיסון כדוגמת תאי t, מגרופג'ים ועוד.
פעילויות שונות של פטריות המרפא:
פעילות אנטי אוקסידנטית –
פטריות המרפא ידועות ביכולת האנטי אוקסידנטית שלהם והן מכילות בין השאר חומצה אסקורבית (ויטמין c), קרטנואידים ועוד, שלהם אפקט אנטי אוקסידנטי עצום. דוגמא לפטריות עם אפקט זה הן מאיטקה, ריישי ואגריקוס.
השפעה על רמות הסוכר בדם –
מחקרים רבים מראים כי לחלק מפטריות המרפא יש יכולת להוריד את רמת הסוכר בדם. דוגמא לפטריות עם אפקט זה הן ריישי, אגריקוס, קורדיספס ומאיטקה שמכילה מעכבי אלפא גלוקוזואידים המפחיתים את הסוכר הנספג במערכת העיכול.
השפעה על כולסטרול –
פטריות כדוגמת אגריקוס וריישי הציגו יכולת בהפחתת רמות כולסטרול בדם. לפטריית השיטאקי יש חומצה ייחודית בשם אריטדנין שנמצאה יעילה בהפחתת הכולסטרול בדם.
השפעה אנטי הורמונלית –
לחלק מפטריות המרפא יכולת להשפיע על הייצור של מספר הורמונים בבני האדם. פטריית האגריקוס מדכאת באופן חלקי את פעילות הארומטאז, אנזים שאחראי על ייצור של אסטרוגן. מספר מחקרים מצאו כי אותה פעילות של דיכוי הארומטאז קשורה בירידה בסיכוי להתפתחות של סרטן שד.
השפעה אנטי וירלית ואנטי חיידקית –
מחקרים מעבדתיים הציגו יכולות אנטי ויראליות, אנטי חיידקיות ואפקט אנטי פיטריתי. מאפיינים אלה הם בזכות רכיבים בפטריות המגנים מפני וירוסים, חיידקים ופטריות.
השפעה אנטי וירלית ואנטי חיידקית –
מחקרים מעבדתיים הציגו יכולות אנטי ויראליות, אנטי חיידקיות ואפקט אנטי פיטריתי. מאפיינים אלה הם בזכות רכיבים בפטריות המגנים מפני וירוסים, חיידקים ופטריות.
זני פטריות מרפא נפוצים –
קוריולוס
–
כנראה הפטרייה הנחקרת והמתועדת ביותר בשנים האחרונות בטיפול בסרטן וחיזוק מערכת החיסון לאחר ובזמן טיפול כימותרפי. במטה אנליזה המתבססת על 8 מחקרים רנדומליים עם כפילות סמויה ומעלה מ 8000 חולי סרטן נמצא כי פטריית הקוריולוס בשילוב עם כימותרפיה האריכה את חיי החולים באופן משמעותי אל מול קבוצה הביקורת. בנוסף, מחקרים קליניים נוספים הצביעו על יעילות של הפטרייה בסרטן קיבה, סרטן מעי גס וסרטן ריאות.
מאיטקה –
פטריית מאכל, אפשר למצוא אותה בסביבת עצי אלון. פטרייה זו נחקרה בשנים האחרונות כפטרייה בעלת פעילות אנטי סרטנית המעכבת את גדילת התאים הסרטניים ומשפעלת את מערכת החיסון בסוגי סרטן רבים לרבות סרטן שד, ריאות וכבד.
אגריקוס –
גם לפטרייה זו פעילות אנטי סרטנית והיא משפעלת את מערכת החיסון. לעומת רוב הפטריות שמקורן במזרח, מקור פטרייה זו הוא ביערות הגשם בברזיל. כיום, השימוש באגריקוס מאוד נפוץ ביפן בעיקר בחולים אונקולוגיים. ייחודיות של אגריקוס היא בדיכוי תהליך האנגיוגנזיס (יצירת כלי דם חדשים עבור תאים סרטניים), עיכוב גדילת תאי סרטניים, דיכוי תהליכים גרורתיים וסוגי סרטן רבים כדוגמת לויקמיה, ריאות, שחלות,פרוסטטה, קיבה ועוד.
שיטאקי –
פטריית מאכל נפוצה מאוד בכל העולם ושימשה עוד בימי קדם כפטריית מרפא בעלת מעלות רבות. עוד בשושלת מינג לפני כ 800 שנה שימשה לטיפול במחלות של דרכי הנשימה, הפרעות כבד, עייפות ותשישות. מחקרים מהשנים האחרונות מצאו כי יש לשיטאקי יכולת לשפעל את מערכת החיסון, פעילות אנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית.
** חשוב לציין כי בחירת הטיפול בפטריות מרפא מותאם אישית על סמך אבחנה מעמיקה תוך התייחסות להיסטוריה רפואית וטיפול תרופתי.